Terugblik thema Prehistorie, Grieken en Romeinen
Vanaf eind mei stonden alle activiteiten in het thema Prehistorie, Grieken en Romeinen. We zijn diep in de geschiedenis gedoken, nog veel verder terug dan het jaar nul, de tijd dat hier mammoeten, bizons en rendieren rondliepen. En jagers gekleed in dierenvellen. Zij woonden in grotten en primitieve hutten. Heel anders dan de Grieken, een paar duizend kilometer verderop. Die konden al lezen en schrijven en veel Grieken studeerden om nog knapper te worden. Ze bouwden grote paleizen, tempels en theaters, net als de Romeinen enkele eeuwen later. 2000 jaar geleden waren de Romeinen in ons land. Maar onze geschiedenis begon nog veel eerder. Dat zien we op de tijdbalk. De films geven ons een kijkje in die oude tijden. Botten van dieren, potten en andere vondsten in onze bodem vertellen van toen. Keien van wel 20 duizend kilo zijn hier gebracht door schuivend ijs. Sterker nog: ook de meeste heuvels in ons land zijn daardoor ontstaan. De Grieken waren goed in dingen uitproberen en kijken hoe het beter kon. Zij waren ook heel modern als het om regeren ging. Hier begon de democratie. Beeldhouwers, dichters en schrijvers en filosofen (denkers), hun namen zijn nog steeds wereldwijd bekend. Wie kent ze niet, namen als Ajax, Achilles, Sparta, Heracles? Ja, de oude Grieken hielden van sport.
We hebben bezoek gehad van een fossielen-deskundige en een Romein. Er is Romeins gekookt, zoalsfetaspread, olijvenspread, limonade van honing, appelazijn en water en gevulde eieren met een pijnboompitten-spread.
Tijdens de technieklessen hebben de leerlingen gebouwd: beton maken, gieten in mallen, vormen van pilaren en blokken cement om daarmee eigen Romeinse bouwwerken te ontwerpen en vorm te geven.
Leerlingen uit de midden- en bovenbouw hebben geleerd hoe ze Romeinse cijfers en het Griekse alfabet kunnen ontrafelen. Er zijn zonnewijzers gemaakt en er is geleerd hoe tijd tot stand is gekomen.
Op het programma na 14.00 uur stonden onder meer ‘vertellingen over geschiedenis’, ‘keramiek’ (sieraden en gebruiksvoorwerpen uit de geschiedenis maken), ‘atletiek’, ‘Olympische spelen’, ‘filosofie’ en Engels.