Thema Voeding
Vanaf 3 augustus staan alle activiteiten tien weken in het teken van het thema Voeding. Een heerlijk thema en helemaal passend bij de overvloedige zomer en herfst!
Een vooruitblik op wat we allemaal gaan doen:
Ons voedsel: Zonder eten en drinken gaan we dood. In voedsel zitten bouwstoffen voor ons lijf. En beschermende stoffen die zorgen dat we gezond blijven. Wat zijn goede manieren aan tafel? Moet jij je bord altijd leeg eten? Wist je dat wij alles-eters zijn, net als varkens? Roofdieren zijn vleeseters, terwijl koeien dol zijn op gras. Dat stugge gras kauwen en herkauwen ze met speciale kiezen.
Gezond en ongezond: Dat sporten gezond is wisten we allang. Maar waarom dat zo is, ontdekken we in een mooie film over spieren, hart en longen. Wat zit alles toch mooi in elkaar! Te veel, te weinig, te mager, te dik, te vet, te zout. Als het woordje -te- erbij staat is het niet goed.
Waar komt ons voedsel vandaan? Al ons voedsel komt uit de natuur, van de boerderij, de tuinderij en de visserij of uit de fabriek? Goed omgaan met dieren is makkelijker gezegd dan gedaan. Goede boeren letten erop dat hun dieren genoeg ruimte krijgen. In fabrieken maakt men van vlees, vis, eieren, melk, groenten duizend en één producten.
Voedsel kopen en verkopen: We lezen over koken, bakken, stomen en braden maar we gaan het natuurlijk ook doen! Naar de supermarkt, deze puilt uit van de levensmiddelen. Het lijkt niet te remmen. De film brengt ons in grote fabrieken waar ze gemaakt worden. Er komt ook veel voedsel uit andere landen. Vroeger aten we alleen Hollandse pot, maar nu ook nasi, spaghetti of pizza’s. Voedsel kan bederven, maar daar hebben we van alles op gevonden. Luchtdicht bewaren, drogen, koelen en bevriezen, bijvoorbeeld. Met reclames en trucjes proberen winkels veel te verkopen.
Voedsel in andere landen: Water uit de kraan is heel gewoon. Ja voor ons, maar niet in Bangladesh. De film laat zien wat men daar moet doen om aan drinkwater te komen. Zonder water gaan we binnen enkele dagen dood. Hier is voedsel in overvloed. Maar ook dat is niet overal zo. Veel mensen hebben honger. Door oorlog, droogte of overstromingen kan er geen voedsel van het land gehaald worden. Eten wij rupsen of sprinkhanen? Waar de een van smult, krijgt de ander niet door zijn keel. Wat mensen eten heeft ook met geloof te maken. Geen varkensvlees voor moslims en joden. Hindoes eten weer geen rundvlees, omdat in hun geloof koeien heilig zijn. Curry, sushi, couscous, paella. Voedsel uit de hele wereld ligt in onze winkels.
Na 14.00 uur staan onder meer op het programma:
– stillevens schilderen
– natuur en voeding
– koken, werken met recepten en met elkaar
– Engels
– sporten en energieverbruik
Maandag 3 augustus openen we het thema met een smaakfeest.